Ένα βήμα πριν την υποδοχή ενός ακόμα χώρου διαχείρισης απορριμμάτων στην επικράτειά του βρίσκεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο δήμος Φυλής. Καλά κρυμμένος ανάμεσα στους αριθμούς μιας – τυπικής κατά τα άλλα – αναμόρφωσης προϋπολογισμού στον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο (ΕΔΣΝΑ), ο κωδικός για την εκπόνηση μελέτης ωρίμανσης για την αποκατάσταση λατομικού χώρου στη Δυτική Αττική που θα υποδέχεται τα υπολείμματα του εργοστασίου δείχνει – όπως τονίζουν οι καλά γνωρίζοντες – με μεγάλη πιθανότητα το λατομείο Μουσαμά.
Hιστορία (έστω και βραχύβια) θα έρθει μάλλον να τους δικαιώσει, καθώς εντέχνως η ηγεσία του ΕΔΣΝΑ και άρα η ίδια η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ως πρόεδρος, προχωρούν στη διάθεση ποσού 100.000 ευρώ για την ανάθεση «μελέτης ωρίμανσης για την αποκατάσταση λατομικού χώρου ΕΑΛΜ σε συνέργεια με διάθεση υπολειμμάτων ΜΕΑ στη Δυτική Αττική». Το γεγονός ότι ο αρμόδιος εισηγητής και μέλος της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ Σταύρος Ιατρού διατεινόταν κάποτε ότι τις μελέτες θα τις κάνουν οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ και τώρα τις αναθέτουν σε ιδιώτες, είναι επίσης κάτι που πρέπει να επισημανθεί ιδιαίτερα.Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επιμένουν ότι οι «φόβοι» που εξέφραζαν, όλο το προηγούμενο διάστημα, τα «παπαγαλάκια» της περιφερειακής Αρχής για το λατομείο Μουσαμά ήταν στην πραγματικότητα μια προσπάθεια να προετοιμάσουν το «έδαφος» για την υποδοχή ενός νέου ΧΥΤΑ στο χώρο. Η συνεχής αναφορά στο λατομείο Μουσαμά από διάφορα κινήματα (θεωρητικά κατά του ΧΥΤΑ Φυλής) με παράλληλη επίκληση της αποτροπής της επέκτασης στην Γ΄ φάση ως καταστροφικής, δεν ήταν παρά ένα προπέτασμα καπνού για να αναγκαστούν οι κάτοικοι του δήμου Φυλής και της Δυτικής Αττικής να δεχθούν «το λιγότερο κακό». Και το «λιγότερο κακό» θα ήταν, κατά αυτούς, να υποδεχθεί ο Μουσαμάς τα υπολείμματα. Μόνο που τα «υπολείμματα» αντιστοιχούν μόνο στο 10 με 15% των απορριμμάτων που ανακυκλώνονται – όλα τα άλλα θάβονται. Συνεπώς, ο Μουσαμάς μοιραία θα υποδεχθεί και σύμμεικτα σκουπίδια.
Στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού που θα έρθει προς συζήτηση την Τρίτη στην Ε.Ε δεν αναφέρεται, πάντως, ποιο είναι το λατομείο για το οποίο θα εφαρμοστεί η μελέτη ωρίμανσης. Ωστόσο, είναι ηλίου φαεινότερο ότι δε μπορεί να γίνει μελέτη ωρίμανσης αν δεν έχει προσδιοριστεί ο χώρος τον οποίο αφορά. Διότι μελέτη ωρίμανσης πρακτικά σημαίνει ότι ξέρεις το χώρο και τον προετοιμάζεις. Γιατί, λοιπόν, δεν αναφέρεται ποιος είναι αυτός ο χώρος; Γιατί κρατείται «μυστικό»; Τι φοβούνται η κυρία Δούρου και η ηγεσία του ΕΔΣΝΑ;
Από την άλλη πλευρά, στη Δυτική Αττική, οι χώροι των ανενεργών λατομείων που θα μπορούσαν, να μετατραπούν σε χώρους ΧΥΤΥ είναι δυο: Μελετάνι και Μουσαμά. Για το Μελετάνι έχουν ήδη αντιδράσει έντονα σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, η τοπική κοινωνία αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου (ο οποίος έχει δηλώσει αντίθετος και με το Μουσαμά), με αποτέλεσμα να θεωρείται εξαιρετικά «χλωμή» η πιθανότητα. Για το Μουσαμά – πέρα από την καταψήφισή του στην Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ και κάποιες παλιές αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων – η δημοτική αρχή δεν αποφασίζει να το φέρει στην κοινωνία και η κοινωνία (μέχρι στιγμής) δε φαίνεται να αντιδρά – ίσως γιατί δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του ηλεκτροσόκ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου