Άρδην, να αλλάξουμε ρότα· άρδην, να αποκαθηλώσουμε το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα·

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Φυλή: Κάτω από τα σκουπίδια θάβεται η ιστορία



 



Την κλασική περίοδο, η Φυλή ήταν ένας από τους σημαντικότερους δήμους της Αρχαίας Αθήνας. Ανήκε στην ευρύτερη περιοχή της Οινηίδος. Τον χειμώνα του 404 / 403 π.Χ., όταν είχε λήξει ο Πελοποννησιακός πόλεμος αλλά είχε αρχίσει ο αθηναϊκός εμφύλιος, ο Αθηναίος στρατηγός και ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης Θρασύβουλος μαζί με 1.200 άνδρες, αφού κατέλαβαν το φρούριο της Φυλής και κατόρθωσαν να απωθήσουν τις ολιγαρχικές δυνάμεις, κατευθύνθηκαν προς τη Μουνιχία, στον σημερινό λόφο της Καστέλλας του Πειραιά, και την κατέλαβαν. Από εκεί, ο Θρασύβουλος προετοίμασε την ανατροπή του καθεστώτος των Τριάκοντα Τυράννων και, στη συνέχεια, οργάνωσε την επιστροφή στην πόλη των Αθηνών όλων των εξόριστων, αποκαθιστώντας  τη Δημοκρατία στη γενέτειρά της.
Σήμερα, η περιοχή της Φυλής έχει ρημαγμένα τα απομεινάρια της. Το φρούριο της Φυλής στέκει για να θυμίζει αυτή την ιστορία μόνον στους μυημένους ιστοριοδίφες. Ενώ το Καλιστήρι - Σπηλιές είναι ένα οικιστικό σύνολο της ευρύτερης περιοχής της Οινηίδος, το οποίο το 1996 κηρύχθηκε από τη Β’ Εφορεία Αρχαιοτήτων ως αρχαιολογικός χώρος για «λόγους προστασίας των αξιόλογων λειψάνων του αρχαίου δήμου της Οινηίδος, που εντοπίσθηκαν στη θέση αυτή». Όμως, αυτός ο χώρος δεν είναι επισκέψιμος για το κοινό.

Το έγκλημα αξίας 5,1 εκατ. ευρώ
Ο αρχαιολογικός χώρος Καλιστήρι - Σπηλιές απέχει μόλις 400 μέτρα από τον χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Λιοσίων. Το φρούριο της Φυλής βρίσκεται σε απόσταση 1.000 μέτρων από τον ΧΥΤΑ της περιοχής, από εκεί δηλαδή που, από το 1960, θάβονται τα σκουπίδια της Αττικής. Κι ενώ θα περίμενε κάποιος να έχει μπει φραγμός σε αυτό το έγκλημα, το έγκλημα συνεχίζεται...
Στη θέση Καλιστήρι, που σήμερα πια λέγεται Σκαλιστήρι, πρόκειται να γίνει μια νέα εκσκαφή, ώστε να χωρέσουν τα σκουπίδια της Αττικής για τους επόμενους πέντε μήνες από την ολοκλήρωση του έργου. Αυτό περιγράφεται στην απόφαση της 14ης Μαΐου του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία ενέκρινε την τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και αφορά στην «κατασκευή, λειτουργία και αποκατάσταση του 2ου ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής στη θέση Σκαλιστήρι του Δήμου Φυλής». Η απόφαση απεστάλη στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής, οποίος με χθεσινή απόφασή του καλεί εντός επτά ημερών, δηλαδή έως την Τρίτη 26 Μαΐου, την κοινοπραξία «ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. - WATT A.E.» να υπογράψουν τη σύμβαση του έργου.
Να σημειωθεί ότι το Ε’ Κλιμακίου Ελεγκτικού Συνεδρίου ενέκρινε το οικονομικό αντικείμενο της σύμβασης του έργου, που αγγίζει τα 5,1 εκατ. ευρώ (4,5 εκατ. ευρώ + ΦΠΑ). Το Ελεγκτικό Συνέδριο όμως δεν μπήκε καν στην ουσία της απόφασης που έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ. Συγκεκριμένα, η Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ ακολούθησε την κατεπείγουσα διαγωνιστική διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, χωρίς όμως να αιτιολογείται επαρκώς η επιλογή της κατεπείγουσας διαδικασίας με συντετμημένες ημερομηνίες!
Το «έκτακτο κύτταρο»
Στο κείμενο λοιπόν της τροποποιημένης ΑΕΠΟ για την κατασκευή του νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή, που δημοσιεύει σήμερα η «Α», περιγράφεται ότι σε έκταση 62,5 στρεμμάτων, η οποία είναι όμορη με τη Β φάση του ΧΥΤΑ Φυλής, θα δημιουργηθεί «έκτακτο κύτταρο», χωρητικότητας 700.000 κυβικών μέτρων, που μπορεί να δεχθεί περί τους 595.000 τόνους απόβλητα. Η κατασκευή έκτακτου κυττάρου «κρίνεται αναγκαία γιατί το χρονικό όριο κορεσμού των υφιστάμενων και λειτουργούντων κυττάρων στον ΧΥΤΑ Φυλής είναι έως την 25η Αυγούστου του 2020», αναφέρεται στην ΑΕΠΟ.
Να σημειωθεί ότι, στην τροποποιημένη ΑΕΠΟ, ο χώρος της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων Φυλής και ο ΧΥΤΑ Λιοσίων λογίζονται αυθαίρετα ως ενιαίος χώρος καθότι εφαπτόμενοι και έτσι η συνολική έκταση φτάνει τα 2.800 στρέμματα, πράγμα που δικαιολογεί, σύμφωνα με τους διοικούντες -τόσο τη διορισμένη από τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ όσο και την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος-, τη νέα εκσκαφή στον ΧΥΤΑ Λιοσίων, ο οποίος ήταν κλειστός λόγω κορεσμού για δέκα χρόνια!

Έργο με διάρκεια ζωής πέντε μηνών!
Έτσι, η κοινοπραξία «ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. - WATT A.E.» έναντι του ποσού των 5,1 εκατ. ευρώ (4,5 εκατ. ευρώ + ΦΠΑ) θα αναλάβει την εκσκαφή, τη διαμόρφωση και στεγανοποίηση του έκτακτου κυττάρου μαζί με τις εργασίες για διαχείριση στραγγισμάτων, βιοαερίου, ομβρίων, όπως και διαμόρφωσης συμπληρωματικής οδοποιίας για την πρόσβαση. Κι ενώ το κόστος για το ΕΔΣΝΑ είναι τόσο υψηλό, ο νέος ΧΥΤΑ θα μπορεί να υποδεχθεί σκουπίδια για τους επόμενους πέντε (5) μήνες από τη στιγμή της παράδοσής του από την εργολαβική κοινοπραξία.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, «κρίνεται απαραίτητη η μικρής χρονικής διάρκειας παράταση του χρόνου λειτουργίας του έργου και συνακόλουθα της ισχύος της ΑΕΠΟ του, έως και την 30ή Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου να κατασκευασθεί και λειτουργήσει επί πέντε (5) μήνες το έκτακτο κύτταρο».
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, το «έκτακτο κύτταρο αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση επιτακτικών και επειγόντων λόγων δημοσίου συμφέροντος, ήτοι στην εξασφάλιση πρόσθετου χώρου διάθεσης μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων (συμπεριλαμβανομένων υπολειμμάτων τους), ο οποίος είναι απολύτως απαραίτητος για την κάλυψη των σχετικών αναγκών ελλείψει επαρκούς χωρητικότητας του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Φυλής, και προκειμένου να μην ανακύψουν κίνδυνοι για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία από την αδυναμία νόμιμης διάθεσης των αποβλήτων».

Τρωκτικά και δυσοσμία
Ενδιαφέρον σημείο στην εγκεκριμένη ΑΕΠΟ είναι η κυνική αναφορά στις επιπτώσεις του έργου. «Η δυνητική επίπτωση από την υλοποίηση των προτεινόμενων τροποποιήσεων στην ανθρώπινη υγεία τόσο των κατοιίκων της περιοχής μελέτης όσο και των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ σχετίζεται με την ύπαρξη παρασιτικών ζώων (λ.χ. αρουραίων, εντόμων κ.λπ.). Η ύπαρξη αυτή δύναται να προκαλέσει όχληση στους πλησιέστερους οικισμούς ενισχύοντας τη μετάδοση ασθενειών», αναφέρεται στο κείμενο της ΑΕΠΟ.
Το ίδιο κυνική είναι η αναφορά στην ΑΕΠΟ για την έντονη δυσοσμία που κατακλύζει την περιοχή και προκαλείται από τη ρίψη σύμμεικτων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής. «Σε εν λειτουργία ΧΥΤΑ, οι οσμές είναι σύνηθες αίτιο για παράπονα των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή του έργου. Αυτές οφείλονται κυρίως στο υδρόθειο, τις μερκαπτάνες, τις κετόνες και τους εστέρες. Οι επιπτώσεις από την εκπομπή των οσμών είναι κυρίως τοπικού χαρακτήρα και επηρεάζουν αποδέκτες στην άμεση περιοχή του χώρου», σημειώνεται στην ΑΕΠΟ, στην οποία αναφέρεται επίσης ότι «η υλοποίηση των προτεινόμενων τροποποιήσεων θα πραγματοποιηθεί με πλήρη εφαρμογή των κανόνων υγειονομικής ταφής, καθημερινής συμπίεσης και χωματοκάλυψης των απορριμμάτων, μέσω της οποίας περιορίζονται, όσο αυτό είναι δυνατόν, οι επιπτώσεις από την έκλυση οσμών».



 http://www.avgi.gr/article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου