Άρδην, να αλλάξουμε ρότα· άρδην, να αποκαθηλώσουμε το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα·

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Παρουσίαση Λαογραφικού Μουσείου Ιλίου


Σύντομο Ιστορικό

Λαογραφικό Μουσείο




Λαογραφικό Μουσείο     Λαογραφικό Μουσείο



Το πρώτο Εκθετήριο Παραδοσιακής Λαϊκής Φορεσιάς λειτούργησε το 1997 με πρωτοβουλία και συλλογή κειμηλίων από την κα Θεοδώρου Ασημίνα και το Κέντρο Γυναικών. Ένα χρόνο αργότερα επί δημαρχίας Β. Κουκουβίνου, εγκαινιάστηκε το Λαογραφικό Μουσείο Ιλίου στο 2ο Πολιτιστικό Κέντρο, στη συνοικία Μιχελή. Η δημιουργία του Μουσείου στο χώρο αυτό, τον Ιούνιο του 2010, επί δημαρχίας Νικολάου Ζενέτου, ικανοποιεί ένα όραμα γενεών. Εκφράζει όλους εκείνους που έζησαν στην πόλη μας και εμπιστεύτηκαν τα προσωπικά τους κειμήλια για να εμπλουτίσουν τη μεγάλη συλλογή του Λαογραφικού μας Μουσείου.

 

Λαογραφικό Μουσείο    Λαογραφικό Μουσείο

 

Περιήγηση
 

Στους τοίχους της εισόδου του μουσείου,  δεσπόζει ένα παζλ από εικόνες της παλιάς πόλης, που συνθέτουν το αστικό τοπίο στο κέντρο της, ένας παλιός χάρτης των Λιοσίων, ο μητροπολιτικός ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καθώς και οι παλιές κατοικίες της περιοχής, τα αρχοντικά των ντόπιων μεγαλονοικοκυραίων και οι μικρές κατοικίες των χωρικών.



Λαογραφικό
Μουσείο    Λαογραφικό
Μουσείο
 

Στην αίθουσα, δεξιά της εισόδου,εκτίθενται διάφορα κομμάτια τόσο της ανδρικής, όσο και της γυναικείας παραδοσιακής ενδυμασίας. Απέναντι, υπάρχουν τα απαραίτητα χάλκινα και πήλινα μαγειρικά σκεύη της νοικοκυράς, τεντζέρια, χύτρες, «οκάδες», αγγείο αποθήκευσης τροφίμων (πιανάτα), γουδιά. Δίπλα φιλοξενούνται τα σερβίτσια για το φίλεμα του επισκέπτη, κρασοπότηρα, νεροπότηρα, ποτήρια ποτού, οι παραδοσιακές «δαχτυλήθρες» καθώς και τα παραδοσιακά ιατρικά «εργαλεία», όπως βεντούζες και θήλαστρο. 


Λαογραφικό Μουσείο    Λαογραφικό Μουσείο
 

Προχωρώντας στο βάθος κυρίαρχη θέση έχουν οι ενδυμασίες της πιο όμορφης στιγμής του ζευγαριού: γαμπριάτικη στολή με φουστανέλα και γριζοφόρα στολή για τη νύφη. Στη γωνία ο γιούκος φορτωμένος με τα προικιά της νύφης. Στις μικρότερες προθήκες, τα σημαντικότερα τμήματα της γυναικείας φορεσιάς: ο νυφιάτικος γρίζος, η παραδοσιακή πράσιμη σεγκούνα, σπάνιο εύρημα, καθώς και τα παραδοσιακά κοσμήματα των Αρβανιτών - γυναικών.

 


Λαογραφικό Μουσείο    Λαογραφικό Μουσείο
 

Αριστερά, στην απέναντι αίθουσα, φιλοξενείται ένας θησαυρός από παραδοσιακά φορέματα σε γριζοφόρες κούκλες και δίπλα ένας κατάλογος λέξεων που χρειαζόντουσαν οι Αρβανίτες στην καθημερινή επικοινωνία τους.


 

Λαογραφικό
Μουσείο    Λαογραφικό
Μουσείο
 

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Λαογραφικό Μουσείο ο επισκέπτης θα περάσει στη μεγάλη αίθουσα προβολής του ιστορικού της πόλης και της ίδρυσης του Λαογραφικού Μουσείου. Εκεί βρίσκεται και το γραφείο του παλιού κοινοτάρχη Ευάγγελου Λιόση με σημαντικά δημόσια έγγραφα. Στην αίθουσα αυτή υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από οικογένειες των γηγενών και σημαντικών προσώπων που συνέδεσαν τη ζωή τους με την πόλη, όψεις της κοινωνικής ζωής, εικόνες ραστώνης στα στέκια της πόλης.

 

Στον ίδιο χώρο θα περιεργαστεί τα σύνεργα της μοδίστρας, τη ραπτομηχανή και τις κουβαρίστρες. Στο κέντρο συναντά μία παλιά τραπεζαρία με παραδοσιακά σερβίτσια. Στο βάθος φιλοξενούνται επίσης οικιακά σκεύη, κομμάτια υφαντών και τα υπέροχα «ασπροκέντια».

         

Λεπτομέρειες εκθεμάτων

     
Γιορτάνι
Βραχιόλι
Γιορτάνι Κορδόνι
Επιμάνικα
Γιορτάνι
Βραχιόλι
Γιορτάνι Κορδόνι
Επιμάνικα
       
Πουκάμισο με φούντα
Σεγκούνα
Φέσι
Φέσι
Πουκάμισο με Φούντα
Σεγκούνα
Φέσι
Φέσι
       
Φουστανέλα
Φουστανέλας
Γυναικεία Ενδυμασία
Αμαλία
Φουστανέλα
Φουστανέλας
Γυναικεία Ενδυμασία
Αμαλία
       
Επιμάνικα και ποδόγυρος πουκαμίσου
Καλτσοδέτες
Ποδιά
 
Επιμάνικα και ποδόγυρος πουκαμίσου
Καλτσοδέτες
Ποδιά
 

 

 
Οι οργανωμένες επισκέψεις από σχολεία και άλλους φορείς, επειδή υπάρχει μεγάλη εκδήλωση ενδιαφέροντος, θα πρέπει να πραγματοποιούνται κατόπιν επικοινωνίας με τους υπεύθυνους του Λαογραφικού Μουσείου για τον ορισμό της ακριβούς ημέρας και ώρας επίσκεψης.



Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

Στοιχεία επικοινωνίας

Διεύθυνση: Κάλχου 53, 131 22 Ίλιον Τηλέφωνο: 210 2637 395
Επισκέψεις γίνονται κατόπιν ραντεβού κατά τις εργάσιμες ημέρες  (9:00-14:00)


Λαογραφικό Μουσείο

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ

 


Για επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Ιλίου είναι απαραίτητη η εκ των προτέρων τηλεφωνική επικοινωνία με την Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Ιλίου στον κάτωθι αριθμό:
210 2637 395
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου