Άρδην, να αλλάξουμε ρότα· άρδην, να αποκαθηλώσουμε το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα·

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Αφιέρωμα στην προετοιμασία του 1821 – Το κίνημα του Λάμπρου Κατσώνη (βίντεο)

Η σημασία του κινήματος του Λάμπρου Κατσώνη έγκειται στο γεγονός πως πρώτος θέτει το αίτημα απελευθέρωσης σύνολης της Ελλάδας πηγαίνοντας πέρα από την ρωσική πολιτική.
  • Περισσότερα για τον Λάμπρο Κατσώνη και το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα που ηγήθηκε διαβάστε στο βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά, 1821, Η δυναμική της Παλιγγενεσίας, υποκεφάλαιο «Ο πόλεμος των τριών ιμπερίων και ο Λάμπρος Κατσώνης» (σσ. 194-205)
  • Επίσης διαβάστε βιογραφικά στοιχεία του Λ. Κατσώνη και παρουσίαση της δράσης του στο παρακάτω άρθρο του Βοιωτικού Κόσμου
lk1.jpg
Κατσώνης Λάμπρος (1752-1805)
Ο Πλοίαρχος Α΄ Τάξεως και Ιππότης του Στρατιωτικού Παρασήμου του Αγ. Γεωργίου Δ’ Τάξεως Λάμπρος Δημητρίου Κατσώνης γεννήθηκε στη Λιβαδειά το 1752.
Σύντομο ιστορικό
Είναι άγνωστες οι λεπτομέρειες της οικογένειας, αλλά μαρτυρείται ότι μετά από κάποιο επεισόδιο με Τούρκο αξιωματούχο της περιοχής, ο Λάμπρος σε ηλικία περίπου 17 χρόνων, μαζί με τον πατέρα του καταδιωκόμενοι διέφυγαν μέσω Ύδρας στη Ζάκυνθο. Εκεί ο Κατσώνης ξεκίνησε το ναυτικό του επάγγελμα ταξιδεύοντας, φθάνοντας μέχρι τον Εύξεινο Πόντο.
Στα 1770 ο Λάμπρος κατετάγη στο Λιβόρνο εθελοντής στις Ρωσικές Δυνάμεις. Συμμετέχει στον Α’ Ρωσοτουρκικό πόλεμο (1769-1774) – τα Ορλωφικά – στην Πελοπόννησο, ως ναύτης, και λόγω των ικανοτήτων που έδειξε προάγεται σε Υπαξιωματικό. Έτσι άρχισε μια στρατιωτική σταδιοδρομία 35 ετών στο Ρωσικό Αυτοκρατορικό Ναυτικό. Στα Ορλωφικά τον ακολουθεί και ένας αδελφός του (δεν είναι γνωστό το όνομά του), που σκοτώθηκε όμως στον πόλεμο αυτό.
Μετά τα Ορλωφικά επέστρεψε με το Ρωσικό Στόλο και εγκαταστάθηκε μαζί με άλλους Έλληνες στην Κριμαία (Γενί Καλέ-Κέρτς). Έλαβε δραστήρια μέρος στην υπεράσπιση της Κριμαίας από τους Τούρκους, διεκπεραίωσε με επιτυχία αποστολή στην Περσία και έλαβε ενεργά μέρος στη δημιουργία του Τάγματος της Μπαλακλάβα, επιχειρήσεις οχυρού Οτσακόβ, διακρινόμενος και αμειβόμενος για την αποτελεσματική δράση του διαδοχικά με προαγωγές μέχρι του βαθμού του Λοχαγού (1786).
Για την συνέχεια μεταφερθείτε στην σελίδα του Βοιωτικού Κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου