Άρδην, να αλλάξουμε ρότα· άρδην, να αποκαθηλώσουμε το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα·

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Ο καφέ κάδος και ο κ. Πατούλης


Του Βασίλη Στοϊλόπουλου 
Πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο, που αναλογικά χρειάζεται όντως ακόμα μεγαλύτερες δυνάμεις από αυτές ενός Ηρακλή όταν καθάρισε τους στάβλους με τα 3.000 βόδια του βασιλιά της Ήλιδας Αυγεία. Επιτέλους όμως, το 2020 θα είναι η «χρονιά της Ανακύκλωσης» στην Αττική. Το υπόσχεται μετά μεγάλης βεβαιότητας ο κ. Πατούλης που αισιοδοξεί ότι στη θητεία του θα κάνει την Αττική «Πράσινη Περιφέρεια»!
Υπάρχει όντως «πεδίον δόξης λαμπρόν» (και αμέριστες ευχές) για να το πετύχει για να γίνει έτσι ένας σύγχρονος Ηρακλής! Αφού σήμερα σε μια συνολικά παραγόμενη ποσότητα σύμμικτων απορριμμάτων 320.000 τόνων περίπου το χρόνο, π.χ. μόνο για το Δήμο Αθηναίων* οι συσκευασίες που συλλέγονται χωριστά (π.χ. στο μπλέ κάδος) είναι μόλις 18.000 τόνοι, βρίσκεται δηλαδή στο απογοητευτικό 5,6%. (Τα ίδια και σε πολλούς άλλους Δήμους.)
Η ζωή των δημοτών της Αθήνας (και αμέτρητων μεταναστών, τουριστών, επισκεπτών κλπ) πρόκειται όμως ν’ αλλάξει άρδην μια και όπως φαίνεται στη φωτογραφία (κοντά στο Πεδίο του Άρεως) άρχισε η τοποθέτηση και των καφέ κάδων για τη ξεχωριστή συλλογή του οργανικού κλάσματος (ζυμώσιμα, απόβλητα κουζίνας και κήπων, κλπ) με στόχο την παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων «κομπόστ» μετά από επεξεργασία σε ανάλογη μονάδα. Εδώ η υπάρχουσα κατάσταση για τους «Ηρακλείδες» του «Κλεινού Άστεως» και της Περιφέρειας είναι όμως πιο δυσχερής και πολύ πιο επίπονος. Από τους περίπου 130.000 τόνους οργανικών αποβλήτων (βιοαποβλήτων) της Αθήνας το χρόνο συλλέγονται χωριστά μόλις 1.500 τόνοι, δηλαδή το 1,1%. Η προσπάθεια για να πετύχουμε ευρωπαϊκούς και εθνικούς στόχους είναι όντως «ασύλληπτη» στα χρονικά περιθώρια που τίθενται.
Η φωτογραφία όμως δεν είναι καθόλου μα καθόλου ενθαρρυντική. Έχουν εξαγγελθεί αγορές προμηθειών πολλών εκατομμυρίων ευρώ για εξοπλισμό συλλογής και μεταφορά βιοαποβλήτων, όμως οι πολίτες ακόμα «αγρόν αγοράζουν» για κάτι που θα τους δυσκολέψει πολύ αφού πρέπει ν΄ αλλάξουν παλιές συνήθειες και νοοτροπίες, και μάλιστα άρδην. Γίνεται όμως αυτό χωρίς συστηματική και συνεχή ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των πολιτών; Που, έστω καθ’ υπεροβήν, είναι το Α και το Ω στη διαχείριση των βιοαποβλήτων; Ίδωμεν!

* περίπου 1,8 εκατ. τόνοι/έτος για όλη την Περιφέρεια Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου