Άρδην, να αλλάξουμε ρότα· άρδην, να αποκαθηλώσουμε το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα·

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

π. Γεώργιος Μεταλληνός: ''Η πρόταση των Τριών Ιεραρχών για την Παιδεία μας''

omilia-fanourion-26
'Ιλιον | Αθανάσιος Θανόπουλος (www.romfea.gr)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 29 Ιανουαρίου η εόρτιος πνευματική εκδήλωση για την Παιδεία και τους Τρεις Ιεράρχες στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου στο Ίλιον.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Πρόεδρος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Διαυλείας κ. Αλέξιος, ο Διευθυντής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και πλήθος κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου.
Την εκδήλωση προσφώνησε ο Προϊστάμενος του Ιερού Παρεκκλησίου και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ΑΘηνών Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης, ο ευχαρίστησε τους Σεβ. Μητροπολίτες, Ιλίου Αθηναγόρα και
Διαυλείας Αλέξιο για την παρουσία τους.
Επίσης ο Αρχιμ. Συμεών αναφέρθηκε στον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης και Ομοτ. Καθηγητών Πανεπιστημίου Αθηνών Πρωτοπρ. Γεώργιο Μεταλληνό και του δώρισε έναν επιστήθιο Σταυρό.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρωτοπρ. Γεώργιος Μεταλληνός, ο οποίος πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Η πρόταση των Τριών Ιεραρχών για την Παιδεία».
Ο π. Γεώργιος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα συστατικά της Ελληνορθόδοξης Παιδείας, στην πρόταση των Τριών Ιεραρχών για την παιδεία, στον σκοπό της Παιδείας και τον Ιωάννη Καποδίστρια.
Να σημειωθεί ότι πλήθος πιστών κατέκλυσαν το Ιερό Παρεκκλήσιο για να παρακολουθήσουν την επίκαιρη ομιλία του π. Γεωργίου για την Παιδεία που πλήττεται στην πατρίδα μας.
''Η παιδεία των Τριών Ιεραρχών βοηθά στην ιεράρχηση των ανθρώπων'' ανέφερε χαρακτηριστικά ο π. Γεώργιος.
''Οι μοναχοί διακρατούν το πλαίσιο της Εκκλησίας. Μεταξύ αρχαίου Eλληνισμού και Ορθοδοξίας δεν υπάρχει καμία αντίφαση, αλλά συνέχεια. Ο Ιωάννης Καποδίστριας συνέδεσε την Εκκλησία με την Παιδεία και την Παιδεία με την Εκκλησία'' τόνισε σε άλλο σημείο ο π. Γεώργιος.
Μετά το πέρας της ομιλίας η βυζαντινή χορωδία του Ιερού Ναού υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτη Κωνσταντίνου Σπερδούλη έψαλλε ύμνους για την εορτή των Τριών Ιεραρχών.
Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Διαυλείας κ. Αλέξιος, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου, συνεχάρη τον Αρχμ. Συμεών Βολιώτη για το έργο του, ευχαρίστησε τον π. Γεώργιο για την ομιλία του και τόνισε ως ενεργός δάσκαλος ότι :''Σήμερα η έδρα και το σχολείο έχει γίνει ενας διαρκής αγώνας, μία καθημερινή αγωνία, ένας κόπος και ένα δάκρυ. Πρέπει να υπάρχει ένας προβληματισμός, πιο είναι το δια ταύτα; Είμαστε Εκκλησία, εδώ είναι η πρόκληση, γνωρίζουμε τους αγώνες του Μακαριωτάτου και της Ιεράς Συνόδου. Θέλει συσπείρωση, θέλει προσπάθεια, θέλει αγώνα γιατί η έδρα έχει πόνο σήμερα. Πρέπει να συσπειρωθούμε, να γίνουμε δύναμη και σαν δύναμη να δράσουμε έτσι ώστε η Παιδεία να ξαναγίνει όπως την οραματίστηκαν, την δίδαξαν και την εφάρμοσαν οι Τρεις Ιεράρχες''.
Ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Συμεών για την πρόσκληση σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του π. Γεωργίου και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: ''Κρατάμε την ελπίδα με την οποία και άρχισε και τελείωσε ο π. Γεώργιος, παιδεία χωρίς Χριστό είναι ένας μακρύς δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά''.
Τέλος ο Αρχιμ. Συμεών Βολιώτηςευχαρίστησε τον π. Γεώργιο για την ομιλία του αλλά και τους συνεργάτες του στο Ιερό Παρεκκλήσιο και υπογράμμισε ότι: ''Η Εκκλησία είναι μάνα, και σαν αληθινή μάνα δίνει στον άνθρωπο ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Αυτό δίνει η Εκκλησία, αυτό έδωσαν οι Τρεις Ιεράρχες και αυτό πραγματικά το αίτημα, ναι μόνο η Εκκλησία και η ζωντανή της μαρτυρία μπορεί να το δώσει στον άνθρωπο''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου