Του Αντώνη Δεωνά
Οι αποκαλύψεις που έκανε το «Pitsounicity.gr» σχετικά με τις εν «κρυπτώ» αποφάσεις του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Αντώνης Τρίτσης, ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από τους εμπλεκόμενους Δημάρχους,
Αγιων Αναργύρων και Ιλίου, οι οποίοι πληροφορήθηκαν τα σχέδια του φορέα από το συγκεκριμένο δημοσίευμα.
Το θέμα αφορά στην δημιουργία μονάδων ανακύκλωσης αποβλήτων μέσα στο Πάρκο, με την δικαιολογία ότι θα τροφοδοτούν με καθαρό νερό τις τρεις τεχνητές λίμνες του Πάρκου, κατά την περίοδο ξηρασίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης συνεδρίασε μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού κι έπιασε σε καλοκαιρινή ραστώνη όλους τους αρμοδίους, με αποτέλεσμα να μη γίνει αντιληπτή από κανένα η συγκεκριμένη απόφαση. Το σχέδιο προχωρούσε κανονικά και θα αιφνιδίαζαν τους πάντες, μέχρι που αποκαλύφθηκε από το δημοσίευμα του «Pitsounicity.gr», με αποτέλεσμα να προκληθεί casus belli, μεταξύ των Δημάρχων Αγίων Αναργύρων και Ιλίου και του Φορέα Διαχείρισης και να κηρύξει ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Ζενέτος Persona non grata τον πρόεδρο και τα μέλη του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου.
Οι πληροφορίες μας λένε ότι στο συγκεκριμένο Πάρκο, σχεδιάζουν τελικά να κατασκευάσουν πέντε μονάδες βιολογικού καθαρισμού, όπου θα επεξεργάζονται βοθρολύματα του Δήμου Φυλής, από τα οποία θα παράγεται «καθαρό νερό» με το οποίο θα τροφοδοτούνται οι τρεις τεχνητές λίμνες του πάρκου καθώς επίσης θα χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο νερό και για πότισμα του πρασίνου του πάρκου.
Σύμφωνα με την απόφαση που έχουμε στα χέρια μας της 24 ης Συνεδρίασης του Φορέα που πραγματοποιήθηκε στις 7/6/2018, εταίροι του είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η ΕΥΔΑΠ, η Ουγγρική εταιρεία BIOPOLUS που έχει έδρα στη Βουδαπέστη και η ΜΚΟ ΜED SOS (Μεσόγειος SOS).
Όπως λένε οι τοπικοί παράγοντες, σκοπίμως δεν κλήθηκαν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Βιολογικό, καθώς και τα τμήματα περιβάλλοντος που λειτουργούν στα ΑΕΙ της χώρας.
Επίσης δεν ελήφθησαν υπ’ όψη οι ολοκληρωμένες μελέτες που υπάρχουν για τα πηγάδια και τις γεωτρήσεις του Πάρκου οι οποίες παραμένουν έως σήμερα αναξιοποίητες.
Γιατί δεν ελήφθησαν υπ’ όψη οι ήδη υπάρχουσες υπόγειες ποσότητες νερού, από τη στιγμή μάλιστα που το πρακτικό της συνεδρίασης του Δ.Σ του Φορέα Διαχείρισης στην παράγραφο 5, αναφέρει για το έργο που προτείνει: «Στοχεύει στον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα της χρήσης Αειφόρων Συστημάτων Αστικής Αποτράγγισης για τη χρήση της απορροής από τις αστικές γειτνιάζουσες περιοχές και στην παράλληλη απομάκρυνση ρυπογόνων φορτίων. Αφορά επίσης στην επεξεργασία του υπόγειου νερού με χρήση καινοτόμων λύσεων αλλά και γεωτρήσεων εντός του Πάρκου. Αποσκοπεί στην ενίσχυση των υπαρχόντων τεχνητών λιμνών με τη χρήση του νερού από τις παραπάνω τεχνολογίες».
Με απλά λόγια σκοπεύουν στην κατασκευή μονάδων επεξεργασίας λυμάτων που θα έρχονται από τους γύρω δήμους και θα καταλήγουν στο Πάρκο. Δηλαδή θα γίνει μια χαβούζα στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, με την αιτιολογία ότι με το νερό που θα παράγεται, θα τροφοδοτούνται οι τρεις λίμνες και θα ποτίζονται τα δέντρα του πάρκου. Μόνο που το νερό αυτό θα είναι ακατάλληλο, γιατί θα περιέχει μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων, όπως λένε ειδικοί επιστήμονες, γι’ αυτό και δεν κλήθηκε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο να συμμετάσχει στη μελέτη. Θα χαλούσε τα σχέδια, επειδή θα απέρριπτε μια τέτοια απόφαση, να πέφτει αυτό το νερό σε λίμνες μέσα στις οποίες ζουν οργανισμοί, όπως ψάρια, πάπιες, θαλάσσιες χελώνες και επίσης σ’ αυτές παίζουν παιδιά.
Για του λόγου το αληθές σας παραθέτουμε τις αποφάσεις της Συνεδρίασης του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Αντώνης Τρίτσης και τα συμπεράσματα δικά σας.