Άρδην, να αλλάξουμε ρότα· άρδην, να αποκαθηλώσουμε το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα·

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

«Καρφώνει» την περιφέρεια Αττικής για τη διαχείριση απορριμμάτων η Κομισιόν. «Δεν έχουμε ενημερωθεί για κανένα μεγάλο έργο»

ΕΔΣΝΑ, απόφαση, ΔΣ, ακύρωση διαγωνισμών, κατασκευή, εργοστάσια, διαχείρισης απορριμμάτων

«Χαστούκι» για την πολιτική που ακολουθεί η περιφέρεια Αττικής στη διαχείριση απορριμμάτων και τις αναφορές στο περιβόητο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης (ΠΕΣΔΑ) αποτελεί η απάντηση της επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, κ. Κρέτσου, μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή. Όπως αναφέρει, δεν υπάρχουν ούτε μελέτες οικονομικής βιωσιμότητας για το ΧΥΤΑ Γραμματικού και – το κυριότερο – δεν υπάρχουν οι τοποθεσίες για τα έργα επεξεργασίας απορριμμάτων και επέκτασης της χωρητικότητας των χώρων υγειονομικής ταφής, που προσδιορίζονται στον ΠΕΣΔΑ Αττικής.



Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, αφού σημείωνε ότι, ένα από τα κριτήρια αιρεσιμότητας ήταν η «προώθηση των οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδύσεων στον τομέα των αποβλήτων», έκανε μνεία της Αναφοράς 0573/2011 (Κ. Παπαδιγενόπουλος και 2250 πολίτες) ενάντια στην κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού -που παραμένει «ανοικτή» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- και η οποία απέδειξε ότι, ενώ το κόστος επεξεργασίας για κάθε τόνο απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής στοιχίζει 43 €, το κόστος στο Γραμματικό θα είναι 405€/τόνο (!!), ζητούσε να μάθει αν υπάρχει μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού.
Ολόκληρη η απάντηση της κ. Creţu, εξ ονόματος της Επιτροπής, έχει ως εξής:
«Σχετικά με την προγραμματική περίοδο 2014-2020, το περιφερειακό σχέδιο για την Αττική προβλέπει, μεταξύ άλλων, περαιτέρω επεξεργασία απορριμμάτων και επέκταση της χωρητικότητας των χώρων υγειονομικής ταφής. Δεν υπάρχουν ωστόσο τοποθεσίες για τις υποδομές που προσδιορίζονται στο σχέδιο.
Με βάση την αρχή της επιμερισμένης διαχείρισης, τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία παρέχουν βοήθεια σύμφωνα με μια προσέγγιση συμπληρωματικότητας και εταιρικής σχέσης μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών. Επομένως η επιλογή των έργων εμπίπτει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των εθνικών αρχών διαχείρισης, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιλογές τους ευθυγραμμίζονται με τις αρχές που ορίζονται στα έγγραφα προγραμματισμού και ότι συνάδουν με την ισχύουσα εθνική και την ενωσιακή νομοθεσία. Κατά συνέπεια, η αξιολόγηση των προτάσεων και η επιλογή των έργων πραγματοποιούνται από τις αρμόδιες διαχειριστικές αρχές, εκτός από τις περιπτώσεις, που αφορούν σε μεγάλα έργα, όπως αυτά προσδιορίζονται στο άρθρο 100 του κανονισμού περί κοινών διατάξεων, καθώς αυτά πρέπει να εγκριθούν από την Επιτροπή. Μέχρι στιγμής ωστόσο, οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν έχουν ενημερωθεί για κάποιο μεγάλο έργο σχετικά με τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Αττική κατά την προγραμματική περίοδο 2014‐2020.
Οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν έχουν λάβει γνώση για κάποια μελέτη της περιφέρειας Αττικής σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα κάποιου έργου διαχείρισης αποβλήτων στην περιοχή Μαραθώνα-Γραμματικού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου